Skip links
Κοντινό πλάνο στα χέρια μιας γυναίκας που κρατά τυλιγμένη μια μεζούρα μέτρησης γύρω από ένα μήλο.

Υπάρχει «ιδανικό» βάρος σώματος; Τι πρέπει να γνωρίζεις.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις σε ότι αφορά το βάρος και το fitness είναι το κατά πόσο υπάρχει και ποιο είναι το ιδανικό βάρος σώματος για τον καθένα.

Η απάντηση μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς το «ιδανικό» βάρος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πλέον μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το σπουδαιότερο ρόλο τον έχουν άλλες μετρήσεις που συμπληρώνουν την εικόνα, παρά ένα μεμονωμένο νούμερο στη ζυγαριά.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε βασικές πληροφορίες σχετικά με τις μετρήσεις που σχετίζονται με το βάρος.

Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι είναι;

Για πολλά χρόνια κυρίαρχη θέση στην αξιολόγηση του βάρους είχε ο λεγόμενος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή αλλιώς ΒΜΙ). Πρόκειται για έναν απλό υπολογισμό, σύμφωνα με την εξίσωση: ΔΜΣ= βάρος (kg) / ύψος ² (m²). 

Για παράδειγμα ένα άτομο που ζυγίζει 80 κιλά και έχει ύψος 1.70, έχει 

ΔΜΣ= 80/(1,70 Χ 1,70)= 80/2,89. = 27,7

Με βάση τις παραπάνω τιμές αυτός ο ΔΜΣ ανήκει στο φάσμα της υπερβαρότητας. 

Να τονίσουμε ότι αυτή η κατηγοριοποίηση δεν έγινε από τους επιστήμονες για λόγους αισθητικούς, αλλά υγείας. Κι αυτό γιατί τα παραπανίσια κιλά σχετίζονται με αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους παράγοντες υγείας: διαβήτης, αυξημένη χοληστερόλη, ή/και τριγλυκερίδια, υπέρταση και πολλά άλλα.

Είναι αξιόπιστος ο ΔΜΣ για να μας δείξει το «ιδανικό» βάρος;

Αν και πολύ χρήσιμος, σε επιστημονικές μελέτες, στην πραγματική ζωή η αξιοπιστία του αρκετές φορές αμφισβητείται. Κι αυτό γιατί δε λαμβάνει υπόψη του τον παράγοντα της κατανομής του σώματος. Συγκεκριμένα  ο ΔΜΣ δεν μετράει τα ποσοστά λίπους σε σχέση με τη μυϊκή μάζα. Έτσι αν χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα, μπορεί να οδηγήσει σε αναξιόπιστα συμπεράσματα. 

Ας σκεφτούμε δύο άτομα που έχουν ίδιο σωματικό βάρος και ύψος. Ο ένας όμως είναι πολύ γυμνασμένος και μυώδης, και ο άλλος έχει υψηλή συσσώρευση λίπους. Ο ΔΜΣ τους θα είναι ακριβώς ο ίδιος.  Καταλαβαίνουμε λοιπόν την ανάγκη να λαμβάνουμε υπόψη και την κατανομή σώματος (λίπος σε σχέση με μυς) για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και συστάσεις.

Κατανομή σώματος: Λίπος VS Μυική Μάζα

Για να γνωρίζουμε αν πράγματι κάποιος είναι καλό να χάσει βάρος, και πιο συγκεκριμένα λίπος για να βελτιώσει την υγεία του, είναι απαραίτητες και άλλες μετρήσεις. Από τις πιο αξιόπιστες είναι η μέτρηση της περιφέρειας μέσης και η αναλογία μέσης γοφών. Αυτές αντανακλούν την συγκέντρωση σπλαχνικού (κοιλιακού) λίπους. Αυτός είναι και ο τύπος λίπους που σχετίζεται με διάφορες μεταβολικές διαταραχές: χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, διαβήτης είναι ορισμένα χαρακτηριστικές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχει συσχέτιση με προβλήματα υγείας όταν η περιφέρεια μέσης είναι μεγαλύτερη από 94 εκ. για τους άνδρες ,και 80 εκ. για τις γυναίκες. Ενώ όσον αφορά στην αναλογία μέσης γοφών (περίμετρος μέσης δια περίμετρος γοφών)  θα πρέπει για τους άνδρες να είναι χαμηλότερη του 0,9 και για τις γυναίκες χαμηλότερη του 0,85.

Το ίσως γνωστό σώμα «μήλου» αντανακλά ακριβώς αυτές τις περιπτώσεις: η συσσώρευση λίπους είναι στην κοιλιά, με την περίμετρο μέσης και την αναλογία μέσης-γοφών να είναι αυξημένες.

Φυσικά και η μέτρηση του συνολικού λίπους είναι πλέον εφικτή ακόμα και με οικιακές ζυγαριές. Μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστες όπως τα τεχνολογικά εργαλεία ενός ειδικού, όπως ο διατροφολόγος, όμως σίγουρα μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα μαζί με το βάρος και το δείκτη μάζας σώματος.

Το ιδανικό βάρος είναι το υγιές βάρος

Η έννοια του «ιδανικού» σωματικού βάρους είναι υποκειμενική και διαφέρει ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Ενώ ο ΔΜΣ και το βάρος μπορούν να χρησιμεύσουν για μια γενική κατεύθυνση, είναι απλουστευμένοι δείκτες και συχνά δε δίνουν μια πλήρη εικόνα της πραγματικής κατανομής σώματος. Επιπλέον, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση μετρήσεων που χαρακτηρίζουν το βάρος και κατ’ επέκταση την εικόνα ενός ανθρώπου. Για αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε ειδικούς και να αναζητούμε ενημέρωση από έγκυρες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στραμμένη στην επίτευξη ενός βάρους που δεν είναι ένας μόνο αριθμός, αλλά προάγει την υγεία και την ευεξία μας, σωματική και πνευματική.

Το  Calorief, ένα διατροφικό συμπλήρωμα, είναι ο σύμμαχός σου για να πετύχεις το στόχο των κιλών που θες! Με φυσικά συστατικά, κλινικά μελετημένα για τις ιδιότητές τους σε παράγοντες του μεταβολισμού, σημαντικούς για την υγεία και το βάρος σου!

Γνώρισε το Calorief σήμερα!

Στόχος η απώλεια βάρους;
Πέτυχέ τον με Calorief.

Leave a comment