Skip links
Κοντινό πλάνο ενός ζευγαριού που μαγειρεύει υγιεινούς υδατάνθρακες, (λαχανικά, σαλάτες) στον πάγκο της κουζίνας.

Υδατάνθρακες: Γνωρίζεις ποιοι και πώς επηρεάζουν το βάρος και την υγεία σου;

Είτε αναζητάς μια υγιεινή διατροφή, είτε ένα πλάνο δίαιτας για την απώλεια βάρους, οι υδατάνθρακες βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο. Κάποιοι μπορεί να τους ενοχοποιούν, όχι μόνο για τα περιττά κιλά, αλλά και για τις επιπτώσεις στην υγεία σου. Άλλοι μπορεί να τονίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Θέλεις να μάθεις τι ισχύει τελικά;  

 Σε αυτό το άρθρο, συγκεντρώσαμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τον ρόλο των υδατανθράκων στο βάρος και την υγεία σου, πάντα με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

 Τι είναι οι υδατάνθρακες;

 Ο λόγος που έχεις ανάγκη την τροφή, είναι για να προσλάβει ο οργανισμός σου ενέργεια, αλλά και πολύτιμες ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) για τη φυσιολογική λειτουργία του.  

Οι υδατάνθρακες ανήκουν, μαζί με την πρωτεΐνη και το λίπος, στα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Προσφέρουν περίπου 4 θερμίδες (kcal) ενέργειας στο σώμα ανά 1 γραμμάριο. Όσες δηλαδή θερμίδες προσδίδει και η πρωτεΐνη. Το λίπος προσφέρει σημαντικά περισσότερες θερμίδες, 9 kcal ανά 1 γραμμάριο. 

Όταν διασπώνται οι υδατάνθρακες από τα ένζυμα αμυλάση και γλυκοσιδάση, που παράγει ο οργανισμός σου, απελευθερώνονται απλά σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη. Αυτή είναι και η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Με απλά λόγια, το σώμα σου προτιμάει να καταναλώσει γλυκόζη για να μπορεί να λειτουργήσει σε οργανικό, αλλά και πνευματικό επίπεδο. Επομένως, πρόκειται για ένα απαραίτητο συστατικό που «τρέφει» τον οργανισμό σου.

 Υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» υδατάνθρακες;

 Ναι. Και η διάκρισή τους έχει να κάνει με τον τρόπο που επηρεάζουν την υγεία σου. Πιο συγκεκριμένα, η διαφοροποίησή τους αφορά στο πόσο γρήγορα, αλλά και πόσο πολύ, αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα σου αφού τους καταναλώσεις (η λεγόμενη μεταγευματική γλυκόζη).

 «Καλοί» είναι εκείνοι που είναι πιο περίπλοκοι στη δομή τους (και περιέχουν φυτικές ίνες), οπότε η διάσπασή τους καθυστερεί. Αποτέλεσμα είναι να απελευθερώνουν σταδιακά (πιο αργά) γλυκόζη. «Κακοί» είναι εκείνοι που διασπώνται γρήγορα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται γρηγορότερα, περισσότερη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα.

 Ένα μέρος από την περίσσεια γλυκόζης θα αποθηκευτεί ως λίπος. Επιπλέον, η απότομη άνοδός της μπορεί να προκαλέσει και απότομη πτώση. Γεγονός βλαβερό για την υγεία και τον κορεσμό, καθώς μπορεί να σου προκαλέσει έντονο αίσθημα πείνας. 

 Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα υδατανθράκων που σε ωφελούν, έναντι εκείνων που έχουν βλαβερές επιπτώσεις, όταν τους καταναλώνεις συχνά και σε μεγάλες ποσότητες:

 «Καλοί» υδατάνθρακες: όσοι είναι καλό να περιλαμβάνονται στα γεύματα σου

  •     Ολικής άλεσης δημητριακά (καστανό ρύζι, βρώμη, κριθάρι, σιτάρι)
  •     Όσπρια
  •     Ξηροί καρποί
  •     Πράσινα λαχανικά και Φρούτα

 «Κακοί» υδατάνθρακες: εκείνοι που θα πρέπει να περιορίσεις 

  •     Επεξεργασμένα δημητριακά: όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αρτοσκευάσματα, στερούνται φυτικών ινών και βασικών θρεπτικών συστατικών. 
  •     Τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα σνακ με ζάχαρη.

 Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρόκειται για τρόφιμα, που η συχνή και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσή τους, σχετίζεται με αύξηση του βάρους και με θέματα υγείας, όπως ο προδιαβήτης, ο Διαβήτης τύπου 2, και το Μεταβολικό Σύνδρομο (1-5).

 Τελικά, πρέπει να κόψεις τους υδατάνθρακες για να χάσεις βάρος;

 Όπως έχουμε αναλύσει και σε άλλο άρθρο, απαραίτητη παράμετρος για την απώλεια κιλών είναι να πετύχεις θερμιδικό έλλειμμα. Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις να το κάνεις: μειώνοντας τις θερμίδες, είτε από υδατάνθρακες, είτε από λίπος, είτε από πρωτεΐνη. Θα πρέπει βέβαια πάντα να φροντίσεις να παίρνεις από τη διατροφή σου όλα τα συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και την υγεία σου. 

 Από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι απαραίτητο να κόψεις τους υδατάνθρακες για να χάσεις βάρος. Εκεί που θα πρέπει να εστιάσεις είναι στην ποιότητα και το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνεις, για να έχεις πιο υγιή αποτελέσματα (6,7)

Εξάλλου, όταν επιλέγεις μία δίαιτα είναι σημαντικό να λαμβάνεις υπόψη τις επιθυμίες και τις γευστικές σου προτιμήσεις, κάτι που πολλοί τείνουν να αγνοούν. Γιατί το μεγαλύτερο ζήτημα στην απώλεια κιλών είναι να μπορέσεις να διατηρήσεις το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Κι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά, όταν δεν εγκλωβίζεσαι σε αυστηρούς περιορισμούς που δεν σου ταιριάζουν. 

 Οι υδατάνθρακες είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τροφής, που είναι δύσκολο να στερηθούμε, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι ότι εκτός από την πολύτιμη για την ενέργεια γλυκόζη που μας προσφέρουν, λειτουργούν και ανακουφιστικά στο νευρικό σύστημα.

Calorief: Συμπληρώνει Ιδανικά την Κατανάλωση Υδατανθράκων 

 Αναζητάς έναν φυσικό τρόπο για να μη στερηθείς τους υδατάνθρακες, αλλά παράλληλα να μειώσεις την πρόσληψη γλυκόζης και άρα θερμίδων από αυτούς; 

 Το Calorief έχει την απάντηση. Το εκχύλισμα Λευκής Μουριάς (Morus alba), που περιέχει στη σύνθεσή του, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, αναστέλλει σημαντικά τη διάσπαση των υδατανθράκων από τον οργανισμό σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν στο γεύμα σου περιέχονται υδατάνθρακες, να μην απορροφάς σημαντικό ποσοστό γλυκόζης (και άρα θερμίδων) από αυτούς (8-11). Η πρωτοποριακή σύνθεση του Calorief περιλαμβάνει ακόμα τη Βερβερίνη και τη Σιλυμαρίνη. Φυσικές ουσίες, που σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες σε διαταραχές μεταβολικών παραγόντων, όπως η γλυκόζη και τα λιπίδια (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) (12-15)

  1. Hall KD, Farooqi IS, Friedman JM, Klein S, Loos RJF, Mangelsdorf DJ, O'Rahilly S, Ravussin E, Redman LM, Ryan DH, Speakman JR, Tobias DK. The energy balance model of obesity: beyond calories in, calories out. Am J Clin Nutr. 2022 May 1;115(5):1243-1254. doi: 10.1093/ajcn/nqac031. 
  2. Wan Y, Tobias DK, Dennis KK, Guasch-Ferré M, Sun Q, Rimm EB, Hu FB, Ludwig DS, Devinsky O, Willett WC. Association between changes in carbohydrate intake and long term weight changes: prospective cohort study. BMJ. 2023 Sep 27;382:e073939. doi: 10.1136/bmj-2022-073939. 
  3. Gaesser GA. Carbohydrate quantity and quality in relation to body mass index. J Am Diet Assoc. 2007 Oct;107(10):1768-80. doi: 10.1016/j.jada.2007.07.011. 
  4. Santiago S, Zazpe I, Bes-Rastrollo M, Sánchez-Tainta A, Sayón-Orea C, de la Fuente-Arrillaga C, Benito S, Martínez JA, Martínez-González MÁ. Carbohydrate quality, weight change and incident obesity in a Mediterranean cohort: the SUN Project. Eur J Clin Nutr. 2015 Mar;69(3):297-302. doi: 10.1038/ejcn.2014.187. 
  5. Clemente-Suárez VJ, Mielgo-Ayuso J, Martín-Rodríguez A, Ramos-Campo DJ, Redondo-Flórez L, Tornero-Aguilera JF. The Burden of Carbohydrates in Health and Disease. Nutrients. 2022 Sep 15;14(18):3809. doi: 10.3390/nu14183809.
  6. Sandouk Z, Lansang MC. Diabetes with obesity--Is there an ideal diet? Cleve Clin J Med. 2017 Jul;84(7 Suppl 1):S4-S14. doi: 10.3949/ccjm.84.s1.02.
  7. Thom G, Lean M. Is There an Optimal Diet for Weight Management and Metabolic Health? Gastroenterology. 2017 May;152(7):1739-1751. doi: 10.1053/j.gastro.2017.01.056.
  8. Wang R, Li Y, Mu W, Li Z, Sun J, Wang B, Zhong Z, Luo X, Xie C, Huang Y. Mulberry leaf extract reduces the glycemic indexes of four common dietary carbohydrates. Medicine (Baltimore). 2018 Aug;97(34):e11996. doi: 10.1097/MD.0000000000011996.
  9. Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, Gallagher A. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study. Nutr Metab (Lond). 2021 Apr 15;18(1):41. doi: 10.1186/s12986-021-00571-2. 
  10. Mahboubi M. Morus alba (mulberry), a natural potent compound in management of obesity. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104341. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104341.
  11. Gheldof N, Francey C, Rytz A, Egli L, Delodder F, Bovetto L, Piccardi N, Darimont C. Effect of Different Nutritional Supplements on Glucose Response of Complete Meals in Two Crossover Studies. Nutrients. 2022 Jun 28;14(13):2674. doi: 10.3390/nu14132674. 
  12. Xu X, Yi H, Wu J, Kuang T, Zhang J, Li Q, Du H, Xu T, Jiang G, Fan G. Therapeutic effect of berberine on metabolic diseases: Both pharmacological data and clinical evidence. Biomed Pharmacother. 2021 Jan;133:110984. doi: 10.1016/j.biopha.2020.
  13. Ye Y, Liu X, Wu N, Han Y, Wang J, Yu Y, Chen Q. Efficacy and Safety of Berberine Alone for Several Metabolic Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Front Pharmacol. 2021 Apr 26;12:653887. doi: 10.3389/fphar.2021.653887.
  14. Hadi A, Pourmasoumi M, Mohammadi H, Symonds M, Miraghajani M. The effects of silymarin supplementation on metabolic status and oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Complement Ther Med. 2018 Dec;41:311-319. doi: 10.1016/j.ctim.2018.08.010.
  15. Tajmohammadi A, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Silybum marianum (milk thistle) and its main constituent, silymarin, as a potential therapeutic plant in metabolic syndrome: A review. Phytother Res. 2018 Oct;32(10):1933-1949. doi: 10.1002/ptr.6153.
Στόχος η απώλεια βάρους;
Πέτυχέ τον με Calorief.