Skip links
Η μέθοδος του πιάτου, όπου απεικονίζεται ένα μεγάλο πιάτο χωρισμένο σε μέρη: στο μισό πιάτο υπάρχουν λαχανικά, στο 1/4 τρόφιμα με φυτική κυρίως πρωτεΐνη, και στο υπόλοιπο 1/4 με υδατάνθρακα (π.χ.μακαρόνια, ψωμί).Γύρω από το πιάτο υπάρχουν μικρά μπωλς με διάφορα μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Η μέθοδος του πιάτου για υγιεινή διατροφή: Πόσο εύκολη και χρήσιμη είναι;

Πόσο εύκολο είναι τελικά να εφαρμόσεις στην πράξη ένα σωστό, υγιεινό και ισορροπημένο μοντέλο διατροφής; Μπορεί να έχεις τη θέληση και την όρεξη, αλλά μερικές φορές σε μπερδεύουν οι ποσότητες και οι αναλογίες των τροφίμων που πρέπει να καταναλώσεις. Σε αυτό υπόσχεται να σε βοηθήσει η λεγόμενη “μέθοδος του πιάτου”.

Πρόκειται για ένα απλό και πρακτικό μοντέλο διατροφής, στο οποίο το πιάτο σου χωρίζεται σε τμήματα που περιλαμβάνουν τις κατάλληλες αναλογίες από ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Ας γνωρίσουμε τι είναι αυτή η μέθοδος, πώς θα σε βοηθήσει και ποιες δυσκολίες μπορεί να έχει.

Χωρίζοντας το πιάτο σε τμήματα

 Ουσιαστικά, πρόκειται για μια οπτικοποίηση του είδους και της ποσότητας των τροφίμων που πρέπει να έχεις στο πιάτο σου. Βασίζεται στην ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπη), αλλά και στην ποιότητά τους. Σκοπός, μεταξύ άλλων, είναι να πετύχεις καλό μεταβολισμό γλυκόζης και αίσθημα κορεσμού (μειωμένη δηλαδή πείνα).

Πώς λοιπόν θα εφαρμόσεις τη μέθοδο του υγιεινού πιάτου;

Χωρίζεις το πιάτο σε τμήματα και ακολουθείς τις παρακάτω αναλογίες:

  • Το μισό του πιάτου: Επίλεξε λαχανικά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία. Έχουν λίγες θερμίδες, πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, και δεν ανεβάζουν πολύ τη γλυκόζη στο αίμα. Ένα μικρό μέρος μπορεί είναι φρούτα της επιλογής σου. Σημείωσε ότι οι πατάτες δεν ανήκουν σε αυτό το τμήμα του πιάτου λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε άμυλο που αυξάνει αρκετά τα επίπεδα γλυκόζης.
  • Το ¼ του πιάτου: Προτίμησε ολικής άλεσης δημητριακά, σιτάρι, κριθάρι, κινόα, βρώμη, το καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αυτά  έχουν ηπιότερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης από ότι το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Το ¼ του πιάτου: Ψάρια, πουλερικά, φασόλια και ξηροί καρποί είναι όλα καλές πηγές πρωτεΐνης. Περιόρισε τη συχνότητα του κόκκινου κρέατος και απόφυγε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα αλλαντικά και τα λουκάνικα.
  • Για το μαγείρεμα και το dressing των λαχανικών επίλεξε με μέτρο υγιεινά φυτικά έλαια που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Το ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική επιλογή.
  • Συνόδεψε τα γεύματά σου με νερό και απόφυγε χυμούς και αναψυκτικά που περιέχουν πολλά σάκχαρα.

Ποια είναι τα οφέλη της μεθόδου του πιάτου;

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι πρόκειται για μια πολύ εύκολα κατανοητή και εφαρμόσιμη μέθοδο ώστε να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή . Αυτό αυξάνει αρκετά τις πιθανότητες προσήλωσης στον στόχο σου, είτε είναι η απώλεια κιλών είτε η διατήρηση του βάρους σου. Άλλωστε, η ευκολία εφαρμογής είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα σου δώσουν το κίνητρο να αφοσιωθείς σε ένα πλάνο διατροφής σε βάθος χρόνου.

Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσεις με τη μέθοδο του πιάτου;

 Μια από τις δυσκολίες αφορά τις επιλογές φαγητών που είναι δύσκολο να διαχωρίσεις σε πρωτεΐνες-υδατάνθρακες. Η ελληνική κουζίνα έχει πολλά τέτοια παραδείγματα, όπως το σπανακόρυζο και τα γεμιστά λαχανικά. Άλλη κατηγορία που θα σε δυσκολέψει είναι οι θρεπτικές σούπες, για παράδειγμα από όσπρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου τα φαγητά έχουν αρκετά περισσότερους υδατάνθρακες, μπορείς να συνδυάσεις το γεύμα σου με μια υψηλή πηγή πρωτεΐνης (κρέας, αυγό, ή τόφου). Έτσι, θα  έχεις ένα ολοκληρωμένο σε θρεπτικά συστατικά πιάτο.

Επίσης, η μέθοδος του πιάτου μπορεί να σε δυσκολέψει όταν θες να χάσεις βάρος, καθώς δε βασίζεται στον υπολογισμό θερμίδων, αλλά έχει να κάνει με την ποιότητα της τροφής σου. Αν λοιπόν στοχεύεις στην απώλεια κιλών, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να φροντίσεις να μειώσεις συνολικά τις ποσότητες ή και τη συχνότητα των γευμάτων σου.

 Calorief: Συμπληρώνει το Πιάτο της Υγιεινής Διατροφής

Το Calorief είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Τα συστατικά του είναι επιλεγμένα με βάση τις επιστημονικές μελέτες για τις δράσεις τους στον μεταβολισμό: θερμιδικό έλλειμμα, μεταβολισμός γλυκόζης και λίπους, αίσθημα πείνας.

Αν επιλέξεις να ακολουθήσεις το μοντέλο του πιάτου ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, το Caloriefείναι δίπλα σου για να σε βοηθήσει στον στόχο είτε της απώλειας είτε της διατήρησης του βάρους.

Μάθε πώς θα σε βοηθήσει το Calorief εδώ

  1. Jia SS, Liu Q, Allman-Farinelli M, Partridge SR, Pratten A, Yates L, Stevens M, McGill B. The Use of Portion Control Plates to Promote Healthy Eating and Diet-Related Outcomes: A Scoping Review. Nutrients. 2022 Feb 20;14(4):892. doi: 10.3390/nu14040892. 
  2. Harvard. The Nutrition Source. Healthy Eating Plate.
  3. American Diabetes Association. What is the diabetes plate?
  4. Rolls BJ. What is the role of portion control in weight management? Int J Obes (Lond). 2014 Jul;38 Suppl 1(Suppl 1):S1-8. doi: 10.1038/ijo.2014
Στόχος η απώλεια βάρους;
Πέτυχέ τον με Calorief.

Leave a comment