Απώλεια Βάρους: Ο Στόχος Πέρα από την Μείωση Θερμίδων
Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε την ανάγκη του θερμιδικού ελλείμματος για την απώλεια βάρους. Το να μειώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις από το φαγητό είναι ο σίγουρος τρόπος για να πετύχεις απώλεια κιλών. Ακόμα και μόνο μειώνοντας την μερίδα του φαγητού που καταναλώνεις, θα δεις τον αριθμό στη ζυγαριά να πέφτει.
Τι Σχέση έχει η Ποιότητα των Γευμάτων σου με την Υγεία και το Βάρος σου;
Ακόμα κι αν επιλέξεις μια διατροφή που δεν είναι και τόσο υγιεινή, εφόσον πετυχαίνεις το θερμιδικό έλλειμμα, θα χάσεις βάρος. Με τι επιπτώσεις όμως;
Τρώγοντας κακής ποιότητας τρόφιμα, μπορεί να χάσεις βάρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα επιβαρύνεις την υγεία σου. Τα λεγόμενα junk foods (fast food, προμαγειρεμένα γεύματα, συσκευασμένα σνακς, κ.α.) περιέχουν μια πληθώρα από εν δυνάμει βλαβερά συστατικά, όπως απλούς και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αλλά και λιπαρά.
Αν επιλέξεις να καταναλώσεις καθημερινά ακόμα και μικρές ποσότητες από τέτοιες τροφές, μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε παράγοντες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης. Αντίθετα, επιλέγοντας τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, μπορείς να έχεις πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου.
Δίνοντας σημασία στην ποιότητα της τροφής σου, βοηθάς τον εαυτό σου να πετύχει τον στόχο της απώλειας βάρους. Ο λόγος; Η καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης και ινσουλίνης.
Γλυκόζη και Ινσουλίνη: Τι Είναι και Γιατί να σε Ενδιαφέρουν;
Το να τρως λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι είναι η συνηθισμένη εξίσωση που οδηγεί στην απώλεια βάρους. Όμως ένας μηχανισμός που μπορεί να επηρεάσει έντονα το αίσθημα πείνας, και ενδεχομένως την προτίμησή σου για τροφές όπως τα γλυκά, είναι η αλληλεπίδραση γλυκόζης και ινσουλίνης. Επομένως, είναι κάτι που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, ή και να διατηρήσεις τα χαμένα κιλά.
Η γλυκόζη είναι η βασική πηγή ενέργειας, το “καύσιμο” για τον οργανισμό. Προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πέψη των υδατανθράκων που παίρνεις από την τροφή σου, για παραδείγματα από τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί, τις πατάτες, τα φρούτα, και τα λαχανικά. Προκειμένου τα κύτταρα να πάρουν τη γλυκόζη που χρειάζονται, θα πρέπει να δράσει μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και λέγεται ινσουλίνη. Όταν τρως υδατάνθρακες, η ινσουλίνη στο αίμα αυξάνεται ώστε να δώσει το σήμα στα κύτταρα να πάρουν τη γλυκόζη.
Τα τρόφιμα που περιέχουν απλούς και επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκά άλευρα, ζύμες, μακαρόνια, ψωμί, ζάχαρη, και συσκευασμένα σνακ) πέπτονται γρήγορα από το έντερο με αποτέλεσμα να αυξάνεται απότομα και σε υψηλότερα επίπεδα η γλυκόζη στο αίμα. Έτσι η «κορυφή της μεταγευματικής γλυκόζης», όπως λέγεται, είναι υψηλότερη του φυσιολογικού. Για να το αντισταθμίσει ο οργανισμός σου, οδηγεί και σε αυξημένη μεταγευματική ινσουλίνη.
Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να:
- Αυξήσουν το αίσθημα πείνας: ακόμα και μετά από ένα ικανοποιητικό σε ποσότητα γεύμα, μπορεί να πεινάσεις γρήγορα και τελικά να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός σου.
- Αυξήσουν την αποθήκη λίπους στο σώμα: η περίσσεια γλυκόζης (ενέργειας) να μετατραπεί σε λίπος. Το περίσσιο λίπος με τη σειρά του μπορεί και αυτό να επηρεάσει τον μεταβολισμό και την πείνα.
- Μακροπρόθεσμα να διαταράξουν τον μεταβολισμό γλυκόζης οδηγώντας σε φαινόμενα ινσουλινοαντίστασης. Σε αυτή την κατάσταση τα κύτταρα πλέον δεν “υπακούν” ικανοποιητικά στα σήματα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη.
- Οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε δυσλιπιδαιμία: αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων, ένα πρόβλημα στενά συνδεδεμένο με διαταραχές ινσουλινοαντίστασης.
Να σημειώσουμε ότι τα θέματα διαβήτη και δυσλιπιδαιμίας, που ανήκουν στο Μεταβολικό σύνδρομο, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά γενικότερα την υγεία σου και ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό σύστημα.
Calorief: Συμπληρώνει τις Διατροφικές Επιλογές Σου
Όπως καταλαβαίνεις έχει σπουδαία σημασία, όχι μόνο πόσο τρως, αλλά και τι επιλέγεις να βάλεις στο πιάτο σου. Εκτός από το να αποφύγεις την τακτική κατανάλωση απλών υδατανθράκων, καλό είναι να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τους λεγόμενους σύνθετους/άπεπτους υδατάνθρακες. Μάθε περισσότερα για το πώς λειτουργούν.
Προτίμησε μια ποικιλία από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αυτές οι τροφές θα σε βοηθήσουν στο αίσθημα πείνας, να νιώθεις δηλαδή περισσότερο χορτάτος, αλλά και στον μεταβολισμό γλυκόζης-λιπιδίων.
Ακόμα, με τη βοήθεια των συστατικών του Calorief, μπορείς να πετύχεις ευκολότερα τον στόχο για υγιή και μακροπρόθεσμη, απώλεια και διατήρηση βάρους. Χάρη στα φυσικά συστατικά αυτού του συμπληρώματος διατροφής, έχεις στο πλάι σου έναν σύμμαχο στις θερμίδες που πρέπει να μειώσεις (ή να διατηρήσεις) και στον μεταβολισμό γλυκόζης-λιπιδίων.
- Ludwig DS, Ebbeling CB. The Carbohydrate-Insulin Model of Obesity: Beyond "Calories In, Calories Out". JAMA Intern Med. 2018 Aug 1;178(8):1098-1103. doi: 10.1001/jamainternmed.2018.2933.
- Flint A, Gregersen NT, Gluud LL, Møller BK, Raben A, Tetens I, Verdich C, Astrup A. Associations between postprandial insulin and blood glucose responses, appetite sensations and energy intake in normal weight and overweight individuals: a meta-analysis of test meal studies. Br J Nutr. 2007 Jul;98(1):17-25. doi: 10.1017/S000711450768297X.
- Soto-Mota A, Pereira MA, Ebbeling CB, Aronica L, Ludwig DS. Evidence for the carbohydrate-insulin model in a reanalysis of the Diet Intervention Examining The Factors Interacting with Treatment Success (DIETFITS) trial. Am J Clin Nutr. 2023 Mar;117(3):599-606. doi: 10.1016/j.ajcnut.2022.12.014.