Έντονη επιθυμία για γλυκά και σνακ; Tips για να μη χάσεις το στόχο σου!
Αν κάποιες φορές έχεις έντονη επιθυμία για γλυκό, και γενικότερα «κακούς» υδατάνθρακες, δεν είσαι μόνος/η. Πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαίνει σε αρκετούς ανθρώπους, ιδιαίτερα σε ημέρες έντονης κόπωσης και στρες. Αν όμως τέτοιες λιγούρες είναι καθημερινό φαινόμενο, μήπως ήρθε η ώρα να τις διαχειριστείς; Η υπερκατανάλωση «κακών» υδατανθράκων μπορεί να σε απομακρύνει από τον στόχο του σωματικού βάρους που έχεις θέσει. Επιπλέον, μπορεί να διαταράξει σημαντικά την υγεία σου.
Τι είναι οι υδατάνθρακες; Ποιοι θεωρούνται «κακοί»;
Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Δεν είναι όμως όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι ως προς τα οφέλη ή τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη γενικότερη υγεία και το σωματικό σου βάρος.
Γενικά διακρίνονται σε:
- απλούς και επεξεργασμένους, όπως αυτούς που παίρνεις όταν καταναλώνεις προϊόντα από λευκό αλεύρι (π.χ. μακαρόνια και ψωμί), η ζάχαρη και πολλά έτοιμα, συσκευασμένα σνακς . Αυτοί είναι οι «κακοί» που θα πρέπει να μετριάσεις, ή ακόμα και να αποφύγεις. Ο λόγος είναι ότι πέπτονται γρήγορα από τον οργανισμό, απελευθερώνοντας απότομα μεγάλη ποσότητα γλυκόζης. Κάτι που μπορεί να σε κάνει να πεινάσεις γρηγορότερα, αλλά και μακροπρόθεσμα να βλάψει τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
- σύνθετους φυσικούς και πλούσιους σε φυτικές ίνες, όπως αυτοί που περιέχονται σε λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης (μακαρόνια και ψωμί ολικής), ξηρούς καρπούς. Αυτοί είναι οι «καλοί» που θα πρέπει να περιλαμβάνεις καθημερινά στα γεύματά σου. Απελευθερώνοντας σταδιακά γλυκόζη στον οργανισμό, σε βοηθούν, όχι μόνο με το αίσθημα κορεσμού, αλλά και στη γενικότερη υγεία σου.
Γιατί λαχταράς γλυκά και πολλούς υδατάνθρακες;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Άλλωστε η κατανόηση της αιτίας ενός προβλήματος οδηγεί και στον τρόπο διαχείρισής του. Τρεις είναι οι πιθανότεροι λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις έντονη επιθυμία για ζάχαρη και γενικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
- Οι απλοί επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη), επιδρούν στο κέντρο του εγκεφάλου της ανταμοιβής. Ως αποτέλεσμα, η αυξημένη ντοπαμίνη σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Όσο περισσότερο καταναλώνεις επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που υπάρχουν στο λευκό αλεύρι, τα σνακς και τα γλυκά, τόσο περισσότερο «εθιστικό» γίνεται το συναίσθημα αυτό. Δηλαδή το να υποκύπτεις τακτικά θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία για τέτοιες τροφές.
- Σε κατάσταση στρες, ο οργανισμός σου αναζητά «παρηγοριά». Όταν βιώνεις περιόδους στρες, όπως μπορεί να είναι και η προσπάθειά σου να χάσεις περιττά κιλά, οι απλοί υδατάνθρακες, και συγκεκριμένα η ζάχαρη, μπορεί να σου προκαλούν πρόσκαιρη ανακούφιση. Ακριβώς, λόγω της επίδραση στο νευρικό σύστημα.
- Απότομες μεταβολές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση ζάχαρης και πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων οδηγεί σε απότομη άνοδο (υπεργλυκαιμία) και απότομη πτώση (υπογλυκαιμία) των επιπέδων γλυκόζης που έχεις στο αίμα. Αυτό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πείνας που νιώθεις και ειδικά την επιθυμία για ακόμα περισσότερη γλυκόζη.
- Πολύ αυξημένο αίσθημα πείνας λόγω πολύ χαμηλής σε θερμίδες δίαιτας. Όταν μειώσεις υπερβολικά τις θερμίδες που καταναλώνεις, ο οργανισμός σου θα αντιδράσει αποζητώντας άμεση παροχή ενέργειας. Έτσι μπορεί να αυξήσει σημαντικά το αίσθημα πείνας και ιδιαίτερα για τροφές που του δίνουν γρήγορα πολύ ενέργεια, όπως η ζάχαρη (1-4).
Πώς θα νικήσεις την έντονη επιθυμία για γλυκά και «κακούς» υδατάνθρακες;
Ορισμένα χρήσιμα tips με βάση την επίδραση των υδατανθράκων και της γλυκόζης στο σώμα σου είναι (1-6):
- Αύξησε τους υδατάνθρακες ολικής άλεσης: φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτές οι τροφές θα βοηθήσουν τις πιο ομαλές διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα. Κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει με το αίσθημα πείνας και συγκεκριμένα, με τη μείωση της επιθυμίας για ατασθαλίες.
- Αύξησε την πρωτεΐνη στα γεύματα με ισορροπημένο τρόπο. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθούν στον κορεσμό.
- Ξεκίνα ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Η σωματική άσκηση, εκτός από τα πολύπλευρα οφέλη στην υγεία σου, επιδρά και στο νευρικό σύστημα δημιουργώντας αισθήματα ευχαρίστησης, χαράς και ανταμοιβής. Έτσι, μπορεί να βρεις την ψυχική ανακούφιση που αναζητάς στην άσκηση, παρά στα γλυκά.
- Κοιμήσου καλά και αρκετά: Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με αυξημένο αίσθημα πείνας. Φαίνεται, μάλιστα, ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να σε οδηγήσει ευκολότερα στην αναζήτηση τροφίμων με πολλές θερμίδες και ζάχαρη.
- Προσπάθησε να διαχειριστείς το στρες. Μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλλει και προσπάθησε να βρεις τρόπους που σε κάνουν να χαλαρώσεις. Η κατανάλωση ζάχαρης και πολλών υδατανθράκων μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση μπορεί να σου προσφέρει. Άλλωστε, όπως αναφέραμε, αν ικανοποιείς την ανάγκη σου για ευχάριστα συναισθήματα μέσω της υπερκατανάλωσης υδατανθράκων, μπορεί να ξεκινήσεις έναν φαύλο κύκλο ανακούφισης των αρνητικών συναισθημάτων σου μέσω του φαγητού.
Calorief: Η Φυσική “Απελευθέρωση” από τους Υδατάνθρακες
Το Calorief αποτελεί τον ιδανικό φυσικό σου σύμμαχο για τη μείωση πρόσληψης της γλυκόζης από τους υδατάνθρακες της διατροφής. Το εκχύλισμα Morus alba, όταν το λαμβάνεις μαζί με το γεύμα σου, εμποδίζει τη διάσπαση σημαντικού μέρους των υδατανθράκων. Έτσι σε βοηθάει, όχι μόνο να ελαττώσεις την απορρόφηση γλυκόζης από αυτούς, αλλά και των θερμίδων που τη συνοδεύουν.
Το Calorief σε βοηθάει να πετύχεις τον στόχο σου. Για τακτική, ή και περιστασιακή χρήση, όταν για παράδειγμα “ξεφεύγεις” από το πλάνο διατροφής σου.
- Gibson SA. Dietary sugars intake and micronutrient adequacy: a systematic review of the evidence. Nutr Res Rev. 2007;20(2):121-31.
- Lennerz BS, Alsop DC, Holsen LM, Stern E, Rojas R, Ebbeling CB, et al. Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men. Am J Clin Nutr. 2013;98(3):641-7.
- Dallman MF, Pecoraro NC, la Fleur SE. Chronic stress and comfort foods: self-medication and abdominal obesity. Brain Behav Immun. 2005;19(4):275-80.
- St-Onge MP, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. Fiber and Saturated Fat Are Associated with Sleep Arousals and Slow Wave Sleep. J Clin Sleep Med. 2016;12(1):19-24.
- WebMD. 13 Ways to Fight Sugar Cravings.
- Healthline. A Simple 3-Step Plan to Stop Sugar Cravings.