Άπεπτοι Υδατάνθρακες: Τι είναι και πώς βοηθούν στην απώλεια βάρους;
Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά της διατροφής. Πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών που προσφέρουν στον οργανισμό σου υψηλά ποσοστά υδατανθράκων. Τρόφιμα που μπορεί να έχεις περιορίσει αρκετά, στην προσπάθειά σου να πετύχεις το στόχο του θερμιδικού ελλείμματος για την απώλεια των περιττών κιλών.
Αν έχεις ήδη διαβάσει σχετικά με τις δράσεις του Morus alba, ίσως αναρωτιέσαι πώς η μείωση της πέψης των υδατανθράκων μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μπορεί, ακόμα, να σου δημιουργούνται ερωτηματικά για την επίδραση που έχουν οι άπεπτοι υδατάνθρακες στον οργανισμό σου.
Αυτές τις απορίες σκοπεύει να σου απαντήσει το συγκεκριμένο άρθρο.
Η Πέψη των Υδατανθράκων: Βασικά στοιχεία
Οι υδατάνθρακες περιέχουν κυρίως γλυκόζη, και άλλα σάκχαρα, που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Για να μπορέσει το σώμα σου να χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια θα πρέπει να πέψει, δηλαδή να διασπάσει, τους υδατάνθρακες.
Η διάσπασή τους εξελίσσεται σταδιακά στο γαστρεντερικό σύστημα. Ξεκινά από το στόμα, συνεχίζει στο στομάχι, και κυρίως συμβαίνει στο λεπτό έντερο, με τη δράση των ενζύμων α-αμυλάση (που διασπά τους μεγαλύτερους υδατάνθρακες σε μικρότερους), και α-γλυκοσιδάση, που τελικά διασπά τους μικρότερους, σε γλυκόζη.
Η γλυκόζη που απελευθερώνεται στο τέλος από την πέψη των υδατανθράκων απορροφάται από τον οργανισμό, και αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας (θερμίδων)(1,2).
Morus alba: Πώς “δημιουργεί” Άπεπτους Υδατάνθρακες;
Το εκχύλισμα φύλλων Morus alba έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες για την ιδιότητά του να αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την πέψη των υδατανθράκων. Αυτό συμβαίνει χάρη σε μια φυσική ουσία που περιέχει, την 1-DNJ, η οποία επειδή μοιάζει σε δομή πολύ με την γλυκόζη, “ξεγελάει” και δεσμεύει το ένζυμο α-γλυκοσιδάση. Αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό μέρος των υδατανθράκων να μένει τελικά άπεπτο. Οι άπεπτοι υδατάνθρακες δεν θα ελευθερώσουν γλυκόζη και άρα ενέργεια (θερμίδες) στον οργανισμό (3-5).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Morus alba με περιεκτικότητα 5% σε 1-DNJ, είναι ικανή να μειώσει έως 40% την κορυφή της μεταγευματική γλυκόζης. Ένα ποσοστό που αντανακλά την σημαντικά μειωμένη πέψη των υδατανθράκων και των αντίστοιχων θερμίδων από αυτούς (6,7). Έτσι, το Morus alba, μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις το θερμιδικό έλλειμμα που στοχεύεις στην απώλεια βάρους.
Πώς Δρουν οι Άπεπτοι Υδατάνθρακες;
Για να κατανοήσεις λίγο καλύτερα πώς δρουν οι άπεπτοι υδατάνθρακες που προκύπτουν από τη δράση του Morus alba, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε σε ένα μάλλον πιο οικείο παράδειγμα, αυτό των φυτικών ινών, που έχουν ανάλογες ιδιότητες.
Οι φυτικές ίνες αποτελούν μια κατηγορία υδατανθράκων που ο οργανισμός σου δεν μπορεί να πέψει, καθώς δε διαθέτει τα κατάλληλα ένζυμα. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Όταν καταναλώνεις τέτοιες τροφές, οι φυτικές τους ίνες περνούν άπεπτες στο έντερο.
Ένα μέρος των άπεπτων υδατανθράκων από τις φυτικές ίνες το διασπούν τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία διαθέτουν τα αντίστοιχα ένζυμα. Μετά τη βακτηριακή πέψη θα απελευθερωθούν ουσίες που φαίνεται ότι είναι ωφέλιμες για μια πληθώρα παραγόντων υγείας, μεταξύ των οποίων ο μεταβολισμός της γλυκόζης και των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια).
Επίσης, οι φυτικές ίνες που δεν μπορείς να πέψεις καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να βοηθούν στο καλύτερο αίσθημα κορεσμού, τη μείωση δηλαδή του αισθήματος πείνας. Οι υπόλοιποι άπεπτοι υδατάνθρακες, αποβάλλονται από τον οργανισμό αδρανείς μαζί με τις υπόλοιπες “άχρηστες” γι’ αυτόν ουσίες (8-11).
Αντίστοιχα με το παράδειγμα των φυτικών ινών, το Morus alba σε οποιοδήποτε γεύμα περιέχει υδατάνθρακες, φαίνεται ότι τους αφήνει σε σημαντικό ποσοστό άπεπτους στο έντερο. Έτσι συμβάλλει με ανάλογο και ασφαλή τρόπο, στον μεταβολισμό και τη βελτίωση του κορεσμού.
- Holesh JE, Aslam S, Martin A. Physiology, Carbohydrates. [Updated 2023 May 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
- Dona, A. C. , Pages, G. , Gilbert, R. G. , & Kuchel, P. W. (2010). Digestion of starch: In vivo and in vitro kinetic models used to characterise oligosaccharide or glucose release. Carbohydrate Polymers, 80, 599–617.
- Wang R, Li Y, Mu W, Li Z, Sun J, Wang B, Zhong Z, Luo X, Xie C, Huang Y. Mulberry leaf extract reduces the glycemic indexes of four common dietary carbohydrates. Medicine (Baltimore). 2018 Aug;97(34):e11996. doi: 10.1097/MD.0000000000011996.
- Chen S, Xi M, Gao F, Li M, Dong T, Geng Z, Liu C, Huang F, Wang J, Li X, Wei P, Miao F. Evaluation of mulberry leaves' hypoglycemic properties and hypoglycemic mechanisms. Front Pharmacol. 2023 Apr 6;14:1045309. doi: 10.3389/fphar.2023.
- Mahboubi M. Morus alba (mulberry), a natural potent compound in management of obesity. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104341. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104341.
- Lown M, Fuller R, Lightowler H, Fraser A, Gallagher A, Stuart B, Byrne C, Lewith G. Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults: Results of a randomised double-blind placebo-controlled study. PLoS One. 2017 Feb 22;12(2):e0172239. doi: 10.1371/journal.pone.0172239.
- Thondre PS, Lightowler H, Ahlstrom L, Gallagher A. Mulberry leaf extract improves glycaemic response and insulaemic response to sucrose in healthy subjects: results of a randomized, double blind, placebo-controlled study. Nutr Metab (Lond). 2021 Apr 15;18(1):41. doi: 10.1186/s12986-021-00571-2.
- Weickert MO, Pfeiffer AFH. Impact of Dietary Fiber Consumption on Insulin Resistance and the Prevention of Type 2 Diabetes. J Nutr. 2018 Jan 1;148(1):7-12. doi: 10.1093/jn/nxx008.
- Ratanpaul V, Williams BA, Black JL, Gidley MJ. Review: Effects of fibre, grain starch digestion rate and the ileal brake on voluntary feed intake in pigs. Animal. 2019 Nov;13(11):2745-2754. doi: 10.1017/S1751731119001459.
- Mudgil D, Barak S. Composition, properties and health benefits of indigestible carbohydrate polymers as dietary fiber: a review. Int J Biol Macromol. 2013 Oct;61:1-6. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2013.06.044.
- Bakr AF, Farag MA. Soluble Dietary Fibers as Antihyperlipidemic Agents: A Comprehensive Review to Maximize Their Health Benefits. ACS Omega. 2023 Jul 3;8(28):24680-24694. doi: 10.1021/acsomega.3c01121.